Tzatziki si většina z nás spojuje s řeckou kuchyní – konkrétně s gyros pita, křupavým masem a nadýchaným chlebem. Ale tahle osvěžující jogurtová specialita má mnohem širší využití. Díky své jemnosti, svěžesti a lehké pikantnosti dokáže oživit celou řadu jídel. Pojďme se podívat, kde všude se tzatziki skvěle uplatní.
1. Skvělá příloha ke grilování
Tzatziki je jako stvořené ke grilovaným masům – ať už jde o jehněčí, kuřecí nebo vepřové. Chladivý jogurt krásně vyváží kouřové a kořeněné chutě masa a zároveň dodá talíři svěží kontrast. Výborně ladí i s grilovanou zeleninou nebo halloumi sýrem.
2. Lehký dip k pečivu a zelenině
Namáčecí omáčky nemusí být těžké a tučné. Tzatziki je ideální jako zdravější alternativa – stačí pár čerstvých pita chlebů, krekry nebo zeleninové tyčinky (okurka, mrkev, paprika) a máte hotové rychlé občerstvení nebo lehkou večeři.
3. Do sendvičů a wrapů
Zapomeňte na obyčejné majonézy. Lžíce tzatziki do sendviče nebo tortilly udělá divy. Skvěle doplňuje pečené maso, falafel, nebo i grilovaný lilek. Dodá vláčnost, chuť i zajímavou texturu.
4. Na studené talíře a tapas
Tzatziki funguje výborně jako součást studeného občerstvení – vedle oliv, sýra feta, sušených rajčat nebo marinovaných hub. Je to skvělý způsob, jak ozvláštnit slavnostní stůl bez složité přípravy.
5. Jako osvěžující doplněk k pikantním jídlům
Pálivé pokrmy si často žádají jemný protipól – a právě tzatziki se svou krémovou strukturou a chladivou chutí dokáže perfektně zjemnit ostrost. Vyzkoušejte ho třeba s indickými nebo arabskými pokrmy, jako je kebab, kofty nebo harissa kuře.
Závěrem
Tzatziki není jen jedna z mnoha „omáček“. Je to univerzální, zdravý a chuťově vyvážený doplněk, který si snadno najde cestu do každé kuchyně. Ať už ho použijete jako dip, přílohu nebo základ pro kreativní sendvič, jedno je jisté – s dobrou směsí koření a kvalitním jogurtem nikdy nešlápnete vedle.