Někdy je v jednoduchosti ta největší magie. A právě Aglio e Olio – tedy „česnek a olej“ – je důkazem, že i s pouhými pár ingrediencemi dokážete vytvořit pokrm, který hřeje na duši i na jazyku.
Odkud vítr vane?
Tento tradiční pokrm pochází z Neapole, srdce jižní Itálie, kde se zrodila většina ikon středomořské kuchyně. V dobách, kdy nebylo maso nebo dražší suroviny dostupné každý den, bylo Aglio e Olio symbolem kuchařského umění bez zbytečných kudrlinek – jen kvalitní suroviny, poctivé chutě a láska k jídlu.
Koření, které dělá rozdíl
I když je recept založen na jednoduchosti, klíčovým prvkem je chuťová hloubka. A tu dodává především:
-
Česnek – nejlepší je čerstvý, nakrájený na tenké plátky a pomalu restovaný do zlatova. Ale pokud chcete česnekové aroma bez ostré štiplavosti, zkuste sušený granulovaný česnek – dodá jemnost a eleganci.
-
Chilli – Aglio e Olio bez pálivého doteku by nebylo úplné. Zde se hodí sušené chilli vločky (crushed chili), které jídlu dodají jemné teplo a trochu drzosti. Pokud chcete skutečný zážeh, vsaďte na peperoncino calabrese – typické italské chilli s intenzivní vůní a střední pálivostí.
-
Extra panenský olivový olej – není sice kořením v pravém slova smyslu, ale hraje roli nositele chuti. Doporučujeme výraznější olej s pepřovým dozvukem – ideální je ten lisovaný za studena, z rané sklizně.
-
Petržel a mořská sůl – čerstvá nasekaná petrželka na závěr a špetka kvalitní mořské soli vše propojí a zvýrazní.
Proč ho milujeme?
Aglio e Olio není jen jídlo – je to zážitek. Jeho vůně vás přenese do slunných uliček italských vesniček, chuť vám připomene, že méně je někdy více. A navíc – je hotové za pár minut. Ideální večeře po dlouhém dni, nebo jako gurmánský základ, na který můžete stavět dál – přidáním krevet, hub nebo sýra.
Tip na závěr: okořeňte si to po svém
Zkuste si Aglio e Olio přizpůsobit. Máme v nabídce skvělou a vyladěnou směs koření Aglio Olio, kde najdete česnek, chilli a bylinky v dokonale vyváženém poměru – stačí jen přisypat do pánve a je hotovo. Rychle, chutně, italsky.